Retete de prajituri
Retete de prajituri PDF Imprimare Email
Scris de bogdanarsenescu   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 08:24
Reteta reprezinta un set de instructiuni care descriu modul de a pregati sau de a face ceva, de cele mai multe ori referindu-se la un anumit fel de mancare.
Retetele culinare moderne sunt formate de cele mai multe ori din mai multe componente:
- numele (cateodata mai este mentionat si locul de provenienta) felului de mancare sau prajitura etc
- cat timp dureaza prepararea
- ingredientele necesare prepararii impreuna cu cantitatile corespunzatoare in care acestea se folosesc sau proportiile in care sunt distribuite
- ustensilele si mediul necesar pregatirii felului de mancare respectiv sau al prajiturii, tortului etc.
- o lista ordonata a pasilor de pregatire
- numarul de portii pe care reteta le va oferi
- textura si aroma

In unele retete se mentioneaza cat timp isi pastreaza felul de mancare pregatit disponibilitatea pentru congelare. Cateodata mai pot fi oferite de asemenea si informatii nutritionale, cum ar fi numarul de calorii sau cantitatea de proteine, carbohidrati si grasimi pentru fiecare portie.
Retetele din timpurile trecute includeau de cele mai multe ori mult mai putine informatii, fiind mai degraba niste repere legate de ingrediente si proportii pentru cineva care stia deja cum sa prepare felul respectiv. Scriitorii de retete culinare ofera uneori variatiuni ale retetei de baza, pentru a obtine arome difrite ale aceluiasi fel de mancar, prajituria etc de baza.
 
Despre prajituri PDF Imprimare Email
Scris de bogdanarsenescu   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 08:23
Prajitura sau tortul reprezinta o forma de aliment, de regula un desert dulce, obtinut prin coacere. Prajiturile contin in mod normal o combinatie de faina, zahar, oua, unt sau ulei, anumite varietati necesitand de asemenea anumite lichide (de obicei lapte sau apa) si anumiti agenti de dospire (cum ar fi drojdia sau praful de copt). Ingrediente savuroase precum piureul de fructe, nuci sau alte extracte se adauga de multe ori, fiind posibile de asemenea si anumite substituiri ale ingredientelor primare. Prajiturile sunt adesea umplute cu fructe, conserve de fructe sau sosuri de desert (ca de exemplu crema de patiserie), gheata cu gem sau alte glazuri, avand marginile decorate cu martipan sau fructe confiate.

Prajiturile sau torturile sunt de regula o optiune buna pentru desert atunci cand se servesc mese la ocazii ceremoniale, in special nunti, aniversari si zile de nastere. Exista nenumarate retete de prajituri, unele fiind asemanatoare cu painea, altele sunt cu migalozitate preparate, multe dintre soiuri fiind vechi de secole. Prepararea unei prajituri nu mai reprezinta o procedura complicata, chiar daca la un moment dat aceasta necesita o cantitate considerabila de munca (in special atunci cand se amesteca spuma de ou); echipamentele necesare au fost mult eficientizate prin intermediul progresului tehnologiei iar procedurile au fost simplificate de asa maniera incat chiar si un amator poate sa prepare o prajitura sau un tort.

Prajiturile pot fi clasificate in functie de ocazia pentru care ele sunt destinate, sau contextul in care sunt servite. Exista de exemplu torturi pentru zile de nastere, pentru nunti, prajituri care se servesc in mod traditional la o anumita sarbatoare, etc.
 


Sondaj

Ce tip de prajituri preferati?
 

Inregistrare



Cautari frecvente